Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 12:46 - Договор за съдебна спогодба
Автор: mediatiaunika Категория: Бизнес   
Прочетен: 2796 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 20.03.2012 15:55


image

Договор за съдебна спогодба 

http://www.mediatiaunika.com

И з к у с т в о т о   н а   к о м у н и к а ц и я т а 


   

         При договора за спогодба говорим за извънсъдебно уреждане на съществуващ спор. Спогодбата е договор, с който страните си правят взаимни отстъпки и прекратяват съществуващ или избягват възможен правен спор – именно отстъпките са в основата на преговорите.     
       
Действието на спогодбата е в три основни и една евентуална насоки: регулиращ ефект (декларативно действие), преобразуващ ефект, регулиращ ефект и евентуално транслативен ефект. Декларативното действие определя началното съдържание на договора за спогодба и се изразява във взаимното приемане и потвърждаване (съгласие с) на релевантни за спора обстоятелства. Преобразуващият ефект е наличието на „реални отстъпки”, доколкото съществуващото положение се изменя чрез уговорките в договора за спогодба. Регулиращото действие се отнася до поемането на „нови” конкретни задължения за страните свързани с осъществяването на предмета на договора за спогодба. Транслативният ефект засяга правоотношения между страните, които не са предмет на спор между тях.

     Преговорите между страните определят и съдържанието на договора за спогодба, като те условно може да каже, че водят в няколко насоки:

  1. Отстъпки –
  2. Задължения –
  3. Неизпълнение – при неизпълнение на което и да е от задълженията на стрните, би могло да се предвидят задължения за неустойки с изричен текст за тяхното попадане под съответните разпоредбите на ГПК за незабавно изпълнение.
  4. Констатации – те обхващат взаимното установяване на задълженията между страните по спорното (основното отношение), като в него се включват и отнасящите се, допълнителни отношения по евентуалните разноски. Това е „начално ниво” на спор – възможно е някоя от страните да не признава част от претендираните от насрещната страна претенции и още на това ниво да се преговаря.

http://www.mediatiaunika.com

И з к у с т в о т о   н а   к о м у н и к а ц и я т а 

 

 




Гласувай:
7


Вълнообразно


Предишен постинг

1. анонимен - купить штаны
18.10.2012 19:35
Привет Всем!Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://autoschools.kiev.ua/user/saurrystoob/>интернет магазин модной одежды дешевой </a> костюм для танца живота купить <a href=http://msknorka.ru/user/Absobbera/>купить сумку со стразами </a> albano обувь купить <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>смотреть новое платье </a> платья от производителя ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://online-kamagra.blog.hr/>tablets Buy Kamagra </a> - worldwide Kamagra Jelly :.Buy and purchase Kamagra Online .:<a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Kamagra Scotland mail Order </a> - tablets discreet Buy Kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mediatiaunika
Категория: Бизнес
Прочетен: 51968
Постинги: 9
Коментари: 26
Гласове: 804
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930